커피와/논문 & 자료

시음 온도가 커피 향미 인지에 미치는 영향

Coffee Explorer 2020. 3. 12. 23:40

높은 온도에서 향미 물질은 빠르게 손실됩니다. 하지만 향미 물질이 기체로 휘발하면서 후각 세포에서 더 잘 인지되기도 합니다.

그런데 커피에서는 이상하게도 일정하게 온도가 내려간 이후에, 오히려 더 달콤하게 향이 느껴지는 경험을 하게 됩니다.

여러분은 그런 적 없으신가요? 제 경험과 일치하는 연구 보고가 있어서 반갑군요.

"The flavour notes of ‘sour’, ‘tobacco’ and ‘sweet’ were mostly associated with the coffees served at 31–44 °C, whereas coffees served between 50 °C and 62 °C exhibited stronger ‘overall intensity’, ‘roasted’ flavour and ‘bitter’ notes."

 

 

유료 자료입니다.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0308814616315084

 

Influence of serving temperature on flavour perception and release of Bourbon Caturra coffee

The present study aimed to investigate coffee flavour perception and release as function of serving temperature to support standardisation in the spec…

www.sciencedirect.com